2013. május 22., szerda

Bence dumál

Beszélgetnek Apával:
Apa: Ha nem mosol fogat, és sok édességet eszel, akkor feketék lesznek a fogaid, és kipotyognak
Bence: Neked is fekete volt a fogad, azért húzta ki a doktor bácsi?
Apa: Igen
Bence: Akkor neked lesz majd bolti fogad?

2013. május 21., kedd

Soma, azaz Cullenék végzete....

3 gyermekem van. Ezért mondhatják rólam, hogy tapasztalt Anyuka vagyok, de én ezt a szót nem szeretem használni. Inkább rutinosnak mondanám magam, mert 3 gyerekkel már megtanultam, hogy bármikor érhet meglepetés, bármikor elszúrhatok valamit, vagy megnehezíthetem a dolgomat, tapasztalat ide vagy oda..:) 
A hozzátáplálás már ,mondhatni rutinból megy. Szeretek főzőcskézni, és Soma igazán hálás közönség, ha élelemről van szó.
Tudom azt is ,hogy vannak ételek, amik később meglepetést okozhatnak...Például a lencsés széklet irtózatosan büdös, a cékla beszínezi a pisit és a kakit, tehát nem kell agyvérzést kapni, hogy aranyeres a gyerek. A spárgától büdös a pisi. Ezek már nem újdonságok számomra.
A héten Somának zöldbabfőzeléket főztem, a barátnőm pedig rákérdezett, miért nem teszek bele fokhagymát...Tényleg, miért is? Ez kimaradt eddig Soma életéből, sőt, Bencének is talán csak párszor adtam. Annáról már nem is beszélve, első gyerek agyonféltve, hogy a fokhagyma mutáns élősködővé alakulva kirágja majd a gyomrát..;)
Szóval Somának belefőztem 2 gerezd fokhagymát, ő pedig repkedve a boldogságtól bepuszilta a jó nagy adag zöldbabot pipimellel, fokhagymásan....Nem is értettem, miért nem adtam eddig Bencének sem belőle többször..aztán rájöttem...
Cirka fél óra múlva az én erjedt nyálszagú gyerekem (ami nekem a világ legjobb illata, imádom szagolgatni :) ) olyan bűzt árasztott magából, mint ,aki 6 iskolakört lefutott. Izzad a gyerek, konstatáltam, majd rájöttem, hogy egy 8 hósnak nem lehet oroszlánszaga...Végül leesett ,hogy a fokhagyma a ludas! 
A gyerek pórusaiból áramlott a fokhagyma bűz (és nem a szájából!), egyszerűen nem lehetett megmaradni a közelében! Olyan szaga volt, mintha bepácoltuk volna a fiunkat, simán tudtuk, merre jár a lakásban, csak menni kellett a kondenzcsík után..
Ezt még megspékeltük azzal, hogy Apa hazajött Anyósoméknál történő sütögetésből jó füstösen, és magához ölelte  a pácolt gyereket... Így lett Soma flekkenszagú, jó kis fokhagymás pácban sült tarjára hajazott a szaga...
Én nem tudom, mit lehet kezdeni ezzel a bűzzel, de a gyereket alaposan megfürdettem, kapott jó kis fürdetőt magára, a hajára, bekentem testápolóval, szellőztettem, de semmi hatás! 
Letettük aludni, és amikor bementem a szobába, nem lehetett csukott ablaknál megmaradni, olyan bukéja volt! És higgyétek el, nem túlzok, én nem tudom, hogy a gyerek bőrlélegzik, vagy mit csinál, de 2 gereszd fokhagymától átment görénybe... 24 órán keresztül..
Szóval a nagy tapasztalat ellenére leszűrtem a tanulságot: nincs fokhagyma! Hacsak...elgondolkoztam azon, hogy vajon szúnyogriasztónak beválna-e Soma..Ha, mondjuk kap jó kis fokhagymás cuccot, majd folyamatosan a közelében tartózkodunk, akkor lehet ,hogy a szúnyogokat kipipálhatnánk..:)

2013. május 17., péntek

Szöveg nélkül




Hármak

Olyan rossz, hogy nem tudok viszonylag folyamatosan írni! Nem mások miatt lenne ez fontos, hanem magunk miatt, hogy később majd nosztalgiázni tudjak. De egyelőre a jelenben élünk, ami nagyon is zajlik 3 gyerekkel, így nem unatkozom.
5 hónap történését nem fogom tudni leírni,de megpróbálom.
Anna: 
Beiskolázás előtt állunk. Nagyon izgalmas időszak ez, bár számunkra szerencsés is a helyzet, mivel nem kellett dilemmázni iskolák között, sőt pedagógusok között sem, evidens volt, hogy az én munkahelyemre fog járni, és így az általunk választott tanítókhoz is egyenes volt az út. Látva a többi beiskolázás előtt álló szülő idegeskedését, félelmeit, azt mondom, hogy ez hatalmas ajándék a sorstól. Döbbenet, hogy egy általános iskolai beiratkozás mekkora stresszhelyzetet tud teremteni egy családban. Nyilván az is az oka, hogy sokaknak nem felel meg a körzetes iskola (köztük nekünk sem;) ), de lassan ott tartunk, hogy egyszerűbb egy középiskolába bekerülni. Sorsolások, helyhiányok, kiskapuk....
Na, de a lényeg, hogy nagylányunk szeptembertől 1.a osztályos lesz, és nagyon várja!
Kedden volt életem első olyan iskolai szülői értekezlete, ahol, mint passzív jelenlévő, a saját gyerekem révén lehettem ott. Furcsa volt a másik oldalon ülni... :)
Egyébként lánykám egy tündér, szófogadó, okos, cserfes, vicces... és szétszórt és lassú..rettenetesen, dehát mondhatnám, hogy visszanyalt a fagyi..

Bence:
A középsővel van jelenleg a legtöbb "probléma". Tipikus szendvicsgyerek effektus..Szegénykémnek sokminden válozás jött egyszerre. Napra pontosan akkor kezdte az óvodát, amikor megszületett Soma. Új tesó plusz új hely = problémák..Nem azonnal jött ki nála, hanem mostanra.
Klasszikus értelemben vett testvérféltékenységnek nyoma sincs. Imádják Somát, puszilgatja, játszik vele,beszél hozzá.Csak azok a hisztik ne lennének...Nehezen fogad el dolgokat, akaratos, és mi próbáljuk a szarvát letörni.. Szerencsére kompromisszum kész, de fárasztó folyamatosan a lelkére beszélni, és alternatívákat felajánlani.
Bogaras, a gombfóbiájától például egyenesen a falnak megyek. Lassan már nem tudok nadrágot ráadni, mert nem hajlandó felvenni semmi olyat,amin gomb van! Amikor jobb napja van, akkor meg tudom vele beszélni, hogy a patent NEM gomb, vagy a pocaknál lévő gombot nem tudom levágni, különben leesik a nadrágja, de ,amikor bal lábbal kel fel, akkor semmi sem segít. Bömböl. Én pedig nem vagyok hajlandó ráhagyni, és engedni,különben tényleg a fejünkre nő. 
Így sokszor sírással indul a napja, amiből Apa kap többet, mivel ő viszi az oviba, az oda vezető úton zenés kíséretet kap..:)
A beszéde miatt T.S.M.T tornára jár. Voltak vizsgálatok, azt mondták végül, hogy egyáltalán nem vészes, de én erősködtem kicsit, nem szeretném ,ha a beszéd problémájával 5 éves korában kezdenének el foglalkozni. Nem vagyok biztos benne, hogy 1 évig hetente 20 perc elég lenne arra, hogy egyenesbe jöjjön a beszéde. Visszatartani ezért nem szeretném az iskolából, azt pedig megint csak nem szeretném, ha beszédhibával indulna az első osztályba. A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni.
Nem tudni, hogy a tornának köszönhető, vagy független attól, de az utóbbi időben neindult a beszéde. :) Az Óvó nénik is dícsérik,hogy sokat fejlődik. Tény, be nem áll a szája, és gazdagodott a szókincse, tisztábban beszél. Folyton kérdez,megállás nélkül..
Mindig meglep valamivel, nagyon figyelmes, érzékeny gyerek, a dumáján jókat szoktunk nevetni :)
Legutóbb azzal lepett meg, hogy kiderült, ismeri az összes betűt..:) 4 évesen, úgy, hogy sosem tanítottam neki, és még csak nem is érdeklődött a betűk iránt. Köszönjük neked játék laptop. :)
Az oviban is el vannak ájulva ettől, a nagycsoportos társai ledöbbentek, amikor az Óvó néni "olvastatta". 

Soma:
Egy szeretetlöket. Nem tudom máshogyan megfogalmazni :) Ha arra gondolok,hogy kétségeink voltak, hogy vállalhatjuk -e őt, azt mondom, mostmár tudom, mi célből jött hozzánk. :) 
Amikor vele vagyok, érzem ,hogy feltölt, közhelyes, de tényleg érzem, ahogy túlcsordul bennem a szeretet.:) 
Le tud nyűgözni egy pillanat alatt a mosolyával.  Kis bújós,ha meglát minket, akkor feltétlenül kontaktusba kell lépnie velünk, addig kúszik, amíg a lábunkat át nem ölelheti, odafúrja a kis arcát hozzánk, az ágyban addig forog, amíg teljesen közel nem vackolja magát hozznák :)
Amilyen macerás pasi volt az elején, most annyira könnyű vele. 8 és fél hónapos, kúszik, kutyázik, pár napja felült, bár ezt a tudományát azóta jegeli... Nagyon szépen eljátszik egyedül, bár kell neki, hogy lásson.Tombol a szeőarációs szorongás. Ezért a törzshelye a gyerekszoba, onnan éppen rámlát a konyhában. Időközönként kikúszik tankolni egyet, olyankor pár percet ölelgetem, azután vissza játszani. Nem lehet mást csinálni vele, csak imádni : )

De nem csak őt, mindhármat..:)